Czy pierogi są zdrowe…
Pierogi dostarczają niezbędne białko pochodzenia zwierzęcego. Witaminy A, D3 i E, które są w białym serze, są bardzo ważne dla wzroku, zębów i kości. Opóźniają też starzenie – mówi Profesor Grażyna Cichosz z Uniwersytetu Warmińsko–Mazurskiego w Olsztynie. Dodaje też, że zawarty wapń – Reguluje procesy trawienia i jest głównym budulcem kości. Zapobiega też powstawaniu otyłości, cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy oraz nowotworów – zwłaszcza przewodu pokarmowego. Tłuszcz mlekowy – Chroni wątrobę ograniczając syntezę cholesterolu i trójglicerydów, przez co zapobiega ciężkim nowotworom przewodu pokarmowego. Białko – Zawarte w nim peptydy regulują wydzielanie insuliny, stymulującej układ immunologiczny. Białko mleczne jest składnikiem niezbędnym do budowy mózgu u dzieci. Pierogi ruskie są więc pełnowartościowym pożywieniem dla osób w każdym wieku.
Pierogi doskonale radzą sobie na rynku, bo są daniem kompletnym. Są zdrowe i lekkostrawne, treściwe i raczej nie tuczące (167 kcal/100 g). Mają też ważną przewagę nad kanapkami: podaje się je na gorąco, co ma ogromne znaczenie w odżywianiu. Do tego są wygodne: można je jeść nawet bez sztućców. Poza tym istnieje nieskończona ilość wariantów smakowych, więc trudno się pierogami znudzić. I jest jeszcze jedna zaleta komercyjna: łatwo można je samemu podgrzać w dowolny sposób… na chwile wrzucając do wrzątku lub podsmażyć….
Dla kogo Ruskie bo Polskie
Nie ma w Polsce osoby nieznającej smaku babcinych ruskich pierogów, większość osób uwielbia ruskie pierogi, pierogi są daniem narodowym. Popyt na wszystkie pierogi wzrasta z każdym rokiem, wszyscy Polacy coraz bardziej doceniają wartość tradycyjnej kuchni polskiej. Wzrasta też zainteresowanie zdrowym jedzeniem zmniejsza się zainteresowanie jedzeniem typu fastfood. Wymienione grupy zdają sobie sprawę z wartości odżywczych pierogów. Pierogi dostarczają niezbędne białko pochodzenia zwierzęcego. Wymienione grupy zwracają uwagę na skład kupowanych produktów. Witaminy A, D3 i E, które są w białym serze, są bardzo ważne dla wzroku, zębów i kości. Opóźniają też starzenie zawarty wapń – Reguluje procesy trawienia i jest głównym budulcem kości. Zapobiega też powstawaniu otyłości, cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy oraz nowotworów – zwłaszcza przewodu pokarmowego. Tłuszcz mlekowy – Chroni wątrobę ograniczając syntezę cholesterolu i trójglicerydów, przez co zapobiega ciężkim nowotworom przewodu pokarmowego. Białko – Zawarte w nim peptydy regulują wydzielanie insuliny, stymulującej układ immunologiczny. Białko mleczne jest składnikiem niezbędnym do budowy mózgu u dzieci. Pierogi są więc pełnowartościowym pożywieniem dla osób w każdym wieku. To samo tyczy się makaronu, który dostarcza wielu składników odżywczych.
Popyt na pierogi jest bardzo duży. Dzieje się tak dlatego, że pierogi są szybkim, wygodnym i bardzo lubianym smakołykiem na obiad. Tempo życia współcześnie żyjących ludzi coraz większą liczbę osób zmusza do spożywania drugiego śniadania oraz obiadu w kawiarni lub restauracji. Nie wszystkich jednak stać na takie rozwiązanie, a potrzebują zjeść coś tanio i szybko. No i oczywiście smacznie. Najlepszym rozwiązaniem dla takiej grupy ludzi są punkty zajmujące się sprzedażą swojskich wyrobów garmażeryjnych. Pierogi ruskie lubią osoby w każdym wieku, Handel pierogami domowej roboty zawsze będzie miał pokaźną grupę zwolenników ponieważ jest to świetny sposób na przygotowanie taniego, szybkiego oraz niesamowicie smacznego obiadu.
Wśród dzieci w przedziale wiekowym 5-14 lat i dorosłych znajdą się osoby, które zapragną spędzić wolny czas ucząc się sztuki lepienia pierogów. Jest to nowa i ciekawa forma spędzenia wolnego czasu z możliwością szybkiej nauki. Popularne dotąd spotkania w domu czy Mac Donalds np z okazji urodzin dziecka są już z wielu względów nieatrakcyjne, rodzice poszukują nowych niekonwencjonalnych sposób spędzania czasu, w trakcie których dzieci zdobędą nowe doświadczenia.